Zobni aparati

Vse, kar morate vedeti o zobnih aparatih. KRATEK Vodič za starše in otroke.
Nekoč mučno nošenje je postalo modni dodatek

Kako zobni aparat lahko spremeni otrokovo življenje?

Zobni aparat je ortodontski pripomoček, ki se uporablja za korekcijo nepravilnosti v zobeh in čeljusti. Deluje tako, da ustvarja stalno rahlo silo na zobe, kar postopoma premika zobe v želeni položaj.

Ortodontsko zdravljenje s pomočjo zobnega aparata je običajno daljši proces, ki zahteva redne obiske pri ortodontu, ki vodi proces premikanja zob ter prilagajanje in nadzor zobnega aparata. Takšna terapija se najpogosteje izvaja v obdobju odraščanja.

Obstajajo različne vrste zobnih aparatov. Izbiro zobnega aparata določi ortodont na podlagi individualnih potreb in želja pacienta.

Izboljšanje ugriza s poravnavo zob

Ortodontska terapija omogoča izboljšanje ugriza, kar vodi k boljšemu žvečenju hrane, boljši prebavi in kakovostnejšemu prehranjevanju. Izboljšajo se tudi govorne sposobnosti ter estetika nasmeha.

Povečana samozavest in samopodoba

Za otroke je samozavest izjemno pomembna za razvoj njihove osebnosti in socialnih veščin. S postopnim izboljšanjem položaja zob se otrok počuti bolj samozavestnega, kar pripomore k večji sprejetosti med vrstniki.

Zmanjšanje tveganja za bolezni zob in dlesni

Pravilno poravnani zobje omogočajo lažje čiščenje in odstranjevanje zobnih oblog, kar zmanjšuje tveganje za nastanek kariesa in bolezni dlesni. Z optimalno porazdelitvijo griznih sil se zmanjšujejo tudi možnosti poškodbe zob.

Zvezdice fiksnega ortodontskega aparata
01

Fiksni zobni aparat

Fiksni zobni aparat je sestavljen iz posebne žice in 'bracketov', ki jim pravimo tudi zvezdice. So nesnemljivi in ostanejo nameščeni od začetka do konca ortodontske terapije. Zvezdice, ki so v osnovi kovinske, so na zob cementirane s posebnim lepilom.

Zobni aparat se lahko sname
02

Snemljivi zobni aparat

Snemljivi zobni aparati so pri otrocih pogosto uporabljeni za korekcijo nepravilnosti in usmerjanje rasti čeljusti. Pomembno je, da otroci dosledno upoštevajo navodila ortodonta glede nošenja in vzdrževanja snemljivega aparata, da dosežejo optimalne rezultate.

03

Invisalign

Invisalign sistem je inovativna metoda, ki omogoča korekcijo zob s pomočjo prozornih snemljivih opornic. Invisalign sistem omogoča postopno in nežno premikanje zob v želeni položaj, kar zmanjšuje nelagodje in bolečino med terapijo.

Zobni aparat, ki se sname
To je moj zobni aparat
Najsodobnejši aparat za zobe

Ortodont na napotnico

Preberite več o tem, kako poteka postopek ortodontskega zdravljenja otrok, ki ga krije ZZZS.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Close Popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Google Tag Manager

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE
Open Privacy settings