Ali gre sploh lahko kaj narobe?

ORTODONTSKEO ZDRAVLJENJE V TUJINI

V veliki večini primerov "ne gre nič narobe".

Ko se prvič slišimo s starši, mnoge malo skrbi, da bi šlo pri zdravljenju njihovih otrok kaj narobe. Garantiramo vam, da ne poznamo primera, da bi se pri čezmejnem zdravljenju otrok pri ortodontih na Hrvaškem pojavile kakšne težave in to kljub dejstvu, da število otrok, ki se odločijo za zdravljenje pri tujih ortodontih, narašča iz leto v leto, kar je razvidno iz spodnje tabele, ki jo je pripravila Zdravniška zbornica.

LetoVse odobrene vloge za zobozdravstvoOd tega vloge za ortodonta
201810447
201934194
2020384101
2021557259
20221.202700
20231.504755

Vir: zdravniskazbornica.si

1. POVRNITEV STROŠKOV

Eno izmed najpogostejših vprašanj staršev, ko se odločajo za zdravljenje v tujini, je povezano s povrnitvijo v tujini plačanih stroškov.

ZZZS ima na to tematiko pripravljeno zelo všečno spletno stran »Nacionalna kontaktna točka za čezmejno zdravstveno varstvo«, ki si jo lahko ogledate tukaj. Tam se boste lahko prepričali, da je čezmejno zdravljenje nekaj normalnega v EU in da se lahko z otrokom v tujino odprabite popolnoma brez strahu.

Vsem, ki se odpravljate na čezmejno zdravljenje svetujemo, da si pred odhodom podrobneje preberete vsebino na tej strani. Na voljo vam je tudi kontaktna telefonska številka 01 30 77 300, kjer boste dobili podrobnejše informacije. V kolikor vam ne bodo znali odgovoriti na kakšno vprašanje oziroma jih ne dobite na telefon, pa jim lahko pišete tudi na elektronski naslov nkt@zzzs.si

2. IZPOLNJEVANJE POGOJEV ZZZS

Pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja določajo, da dobi zobni aparat na napotnico otrok, ki ima srednjo, težko ali zelo težko zobno čeljustno deformacijo, ki se ji strokovno reče malokluzija. Pri tem mora na ortodontskih meritvah doseči EF indeks 15 plus točk.

Če otrok nima dovolj velike nepravilnosti, mu ZZZS ne krije ortodontskega zdravljenja. Seveda to pravilo velja tako za otroke, ki se zdravijo pri ortodontih v Sloveniji kot za tiste pri ortodontih na Hrvaškem. Ortodonti, ki na Hrvaškem že nameščajo zobne aparate slovenskim otrokom to pravilo dobro poznajo in znajo ovrednotiti obseg nepravilnosti. Svetujemo vam, da se z ortodontom pred začetkom zdravljenja o tem tudi pogovorite in se v primeru, ko je nepravilnost otrokovega zobovja »na meji« morda posvetujete še z ZZZS ali drugim ortodontom.

3. KJE NAJVEČ ZAPLETOV VIDIJO ORTODONTI?

Pogoj za začetek ortodontskega zdravljenja so zdrava zobna in obzobna tkiva ter brezhibna ustna higiena.

Najpogostejše težave pri ortodontskem zdravljenju s fiksnimi in v manjši meri tudi s snemnimi ortodontskimi aparati so povezani z neustrezno ustno higieno med ortodontskim zdravljenjem:

 • pomanjkljivo čiščenje zob in zobnega aparata poveča tveganje za nastanek zobne gnilobe in bolezni obzobnih tkiv,
 • neopravičeni izostanki na preglede so pogost vzrok za slabše rezultate ter podaljšanje čas ortodontskega zdravljenja,
 • neupoštevanje ortodontovih navodil glede nošenja aparata (sodelovanje pri nošenju snemnih aparatov, pri nesnemnih aparatih ni priporočljiva lepljiva in trda hrana, pri kontaktnih športih se priporoča uporabo ščitnika…) so prav tako pogost vzrok za slabše rezultate ortodontskega zdravljenja.

V nekaterih primerih lahko nastanejo bele lise na zobeh, karies, vnetje in povečanje dlesni ter umik dlesni in kosti.

Prepričani smo, da bo vsak ortodont med zdravljenjem opozoril otroka in starše na morebitne težave, saj je tudi v njegovem interesu, da se zdravljenje uspešno zaključi.

4. (NE)ZADOVOLJSTVO Z DELOM ORTODONTA

Včasih pa lahko pride tudi do težav, ki so povezane s strokovnim delom ortodonta.

Boljši in slabši ortodonti lahko delujejo tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Zato je pomembno, da izberete dobrega ortodonta, ki ima številna priporočila in pri tem vam lahko pomagamo. Pokličite nas in pomagali vam bomo najti pot do ortodontov, nad katerimi so starši navdušeni.

V obeh dražavah pa obstajajo tudi posebne institucije za varstvo pacientovih pravic. Sloveniji se je z Zakonom o pacientovih pravicah izpolnilo večletno prizadevanje za izboljšanje razmer na področju varovanja in uresničevanja temeljnih pravic pacientov. Več o tem si lahko preberete tukaj.    

Tudi na Hrvaškem obstaja neodvisna ustanova »Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata«. Nanje se lahko obrnejo pacienti, saj se ukvarja z zaščito in promocijo pacientovih pravic ter ima pomembno vlogo pri oblikovanju in nadzoru javnih dejavnosti. Več si lahko preberete na tej povezavi

Pacientove pravice na Hrvaškem urejajo in zagotavljajo določbe »Zakona o zaštiti prava pacijenata DVI-NN 169/04 i 37/08« ki vsakemu pacientu zagotavljajo splošno in enako pravico do kakovostne in kontinuirane zdravstvene oskrbe, primerne njegovemu stanju.

Nekatere od pravic so:

 • Pravica do soodločanja vključuje pravico do obveščenosti in pravico sprejeti ali zavrniti določen diagnostični ali terapevtski postopek.
 • Imate pravico do popolne obveščenosti
 • Pravica do zaupnosti
 • Pravica do dostopa do zdravstvene dokumentacije
 • Pravica do odškodnine, ki velja v skladu s splošnimi predpisi obveznega prava. Če menite, da vam je pri izvajanju zdravstvenega varstva nastala škoda, boste to lahko uveljavljali s tožbo pri pristojnem sodišču.
NASVET
Za vsa dodatna vprašanja, dvome in druge nejasnosti v zvezi s povračilom stroškov se obrnite na najbližjo organizacijsko enoto ZZZS.

Najboljši ortodont

Kliknite na spodnji gumb in tudi vam bomo pomagali najti izkušenega Invisalign ortodonta

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Close Popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Google Tag Manager

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE
Open Privacy settings