KORAKI DO POPOLNEGA NASMEHA OTROKA Z NAPOTNICO ZZZS

Vsi odgovori na vaše skrbi in dvome na enem mestu

Popolnoma razumljivo je, da se staršem pred začetkom postopka ortodontskega zdravljenja otroka poraja kup vprašanj, skrbi in dvomov. 

Da vam olajšamo delo in prihranimo čas, smo vam v 16-ih korakih na kratko opisali celoten postopek, ki bo vašega otroka najhitreje pripeljal do ravnih zob in veselega nasmeha.

Pri določenih pojasnilih smo dodali tudi povezave do verodostojnih spletnih strani, kjer lahko pridobite še več dodatnih informacij.

Ker boste po prebranem vedeli več, kot ve večina staršev, smo prepričani, da bo zdravljenje potekalo gladko in brez večjih težav. Če pa se vam ob branju že sedaj poraja kakšno vprašanje, nas lahko pokličete na spodnjo številko.

Ortodontka na ZZZS napotnico
Postopek ortodontskega zdravljenja

01

Ugotovitev nepravilnosti

Zobozdravnik med pregledom otrokovih zob, položaja čeljusti in ugriza lahko ugotovi nepravilnosti, kot so rotacije, nepravilni nagibi ter prekrivanje zob, pomanjkanje prostora ali nepravilen ugriz.

02

Pravica do zobnega aparata

Otrok ima pravico do brezplačnega zobnega aparata, če je pri ortodontu ugotovljena srednja, težka ali zelo težka nepravilnost, ki pa mora biti ugotovljena do 16. leta. Več informacij.

03

Napotnica za ortodonta

Otrokov zobozdravnik ni pristojen za odločanje o tem ali otroku pripada pravica do ortodontskega zdravljenja. Na podlagi ugotovitev pri pregledu pa se lahko odloči, da izda napotnico za obisk ortodonta.

04

Določitev stopnje nujnosti

V večini primerov zobozdravniki izdajo napotnico s stopnjo nujnosti REDNO (obravnava najkasneje v šestih mesecih) ali HITRO (obravnava najkasneje v treh mesecih).
Več si preberite tukaj.

05

Iskanje ortodonta

Sledi iskanje ortodonta, ki deluje v ZD ali ima koncesijo ZZZS ter sprejema nove paciente. V Sloveniji trenutno deluje manj kot 100 ortodontov, na prvi ortodontski pregled pa čaka dobrih 33.000 otrok.

06

Čakalne dobe

Šele ko naročite otroka na prvi pregled ga ortodont vpiše v čakalno knjigo. Čakalne dobe pa so trenutno več kot 4 leta za prvi pregled z napotnico REDNO (več) in več kot 3 leta z napotnico HITRO (več).

07

Rešitev, ki jo nudi EU

Ker čakalne dobe pri nas krepko presegajo dovoljene čakalne dobe, lahko zdravljenje skladno s 44.b členom ZZVZZ opravite v drugi državi EU, ZZZS pa vam povrne nastale stroške. Več na strani ZZZS in tukaj.

08

Prvi pregled

Na prvi pregled se v Sloveniji čaka zelo dolgo, na Hrvaškem pa ste z našo pomočjo lahko na vrsti že v nekaj dneh. Ortodont bo na pregledu ocenil stanje zob in ugriza ter preveril ortopan. Naročite se takoj!

09

Izpolnjevanje pogojev

Ali je otrok upravičen do brezplačnega zobnega aparata oceni ortodont. Težavnostne stopnje razvojne nepravilnosti ortodont ugotovi z določitvijo EF (Eismann-Farčnik) indeksa. Vrednost EF indeksa, ki je večja od 15 točk pomeni, da se lahko otrok uvrsti v čakalno dobo za začetek zdravljenja.

10

Priprave na zdravljenje

V Sloveniji se po prvem pregledu čaka na namestitev zobnega aparata. To lahko traja 2-3 leta, na Hrvaškem je aparat lahko nameščen že v mesecu dni. Na podlagi diagnostičnih postopkov, odtisa zob in fotografij ortodont naredi načrt zdravljenja in izbere ustrezni zobni aparat.

11

Namestitev aparata

Ortodontskih aparatov je veliko. Razlikujemo jih glede na vstavljanje, glede na to, kje je aparat nameščen, in glede na izvor sile. V nekaterih primerih se otroku najprej namesti snemni in nato fiksni aparat, v drugih primerih pa otrok takoj dobi fiksni zobni aparat. Preberite več

12

Vloga za povrnitev stroškov

Če zdravljenje otroka opravite v drugi državi EU in imate napotnico (ni pomembno ali ste že v čakalni vrst pri ortodontu ali šele iščete ortodonta) vam ZZZS najkasneje v 60-ih dneh izda odločbo. Izpolnjevanje vloge je preprosto, lahko vam pomagamo tudi mi. Več o vlogi.

13

Doplačila za lepši izgled

Tako v Sloveniji kot tujini ste za opravljene ortodontske storitve, ki jih ne krije obvezno zdravstveno zavarovanje (npr. bele zvezdice za lepši izgled ali samozaklepni aparat za lažjo ustno higieno), v skladu s predhodnim dogovorom, samoplačniki.

14

Sodelovanje z ortodontom

Med zdravljenjem mora otrok skrbeti za redno ustno higieno in nositi zobni aparat po navodilih ter sodelovati z ortodontom. V nasprotnem primeru ortodont lahko prekine ortodontsko zdravljenje, če otrok kljub večkratnim opozorilom krši dogovor.

15

Redni pregledi

Pri zdravljenju je treba redno obiskovati ortodontsko ambulanto. Pregledi se izvajajo približno enkrat mesečno, lahko tudi redkeje. Ortodont prilagaja zobni aparat glede na napredek zdravljenja in dosežene rezultate, kar vključuje prilagoditve žičnih lokov, elastičnih trakov ali opornic.

16

Zaključek zdravljenja

Ko so doseženi želeni rezultati, se zobni aparat odstrani, saj otrok doseže lep in funkcionalen nasmeh. Otrok lahko dobi retencijsko napravo (žička, folija), ki se nosi po končanem zdravljenju, da se ohrani dosežena poravnava zob in prepreči vračanje v prvotno stanje.

Žalost zaradi dolgih čakalnih dob na napotnico ZZZS
Z napotnico ZZZS gre do ortodonta tudi brez čakalnih dob

Rešitev je na dlani. Zdaj je vse v vaših rokah!

Samo še klik na spodnji gumb vas loči do trenutka, ko boste začeli postopek ortodontskega zdravljenja svojega otroka. Zagotovite otroku hitro rešitev in kakovostno obravnavo ortodontov, ki imajo dobra priporočila ter izkušnje pri delu s slovenskimi otroki. Z našo pomočjo bo vse urejeno hitro in brez dodatnih stroškov.

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Nekateri od njih so obvezni, drugi so namenjeni izboljšanju vaše uporabniške izkušnje na naši spletni strani.

Close Popup
Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Tehnični piškotki
Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Google Tag Manager

ONEMOGOČI VSE STORITVE
OMOGOČI VSE STORITVE
Open Privacy settings